Jakie są korzyści z jedzenia sałatki z kiszonych ogórków?

canned fish with boiled potato slices, cucumber pickles, red onion, lettuce, pomegranate

Należy mieć świadomość, że ogórki kiszone są bardzo specyficznym produktem. Polacy, a także mieszkańców krajów w Europie Środkowej je uwielbiają, z kolei w niektórych krajach do tego produktu podchodzi się z ogromną podejrzliwością. Koniecznie trzeba także podkreślić, że z roku na rok coraz więcej osób przekonuje się do zdrowej żywności.

Dlaczego warto jeść sałatkę z ogórków kiszonych?

Sałatka z kiszonych ogórków charakteryzuje się nie tylko i wyłącznie doskonałym smakiem, ale również zawiera bardzo dużo błonnika, który zapobiega zaparciom i sytości. Ponadto wspomniany błonnik jest w stanie zmniejszyć poziom cholesterolu czy wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Sałatka z ogórków kiszonych jest produktem, który podlega fermentacji fermentacji, która z kolei może doprowadzić do zwiększenia ilości witamin.

Należy zdawać sobie sprawę, że dieta zdecydowanej większości osób jest uboga w witaminę K, gdyż jej źródłem są tylko i wyłącznie fermentowane produkty. Warto mieć świadomość, że polskie ogórki mają w składzie aż 72.1 mikrogramów witaminy K w zaledwie jednej porcji. Trzeba zaznaczyć, że stanowi to aż 58% dziennego zapotrzebowania dla mężczyzn, a także 80% dla kobiet. Nie wszyscy wiedzą, że identyczna porcja ogórków przed kiszeniem będzie zawierała 17.1 mikrogramów wspomnianej witaminy K, która oddziałuje zarówno na krzepnięcie krwi, jak i gospodarkę wapniową organizmu.

Co z zawartością soli w ogórkach, czy szkodzi?

Warto wiedzieć, że zdecydowanie największym minusem omawianych ogórków kiszonych jest bardzo duża zawartość soli. Koniecznie należy jednak sobie uzmysłowić, że jest ona konieczna w celu zahamowania rozwoju bakterii w trakcie kiszenia. Osobom będącym na diecie małosolnej rekomendowane jest unikanie ogórków kiszonych. Warto także wiedzieć, że bardzo pozytywne działanie na organizm będą miały nie tylko i wyłącznie same ogórki, jak i ich sok. Nie jest jednak zalecane przyjmowanie go w większych ilościach przede wszystkim ze względu na dużą zawartość soli.

Sałatka z kiszonych ogórków to także superfood?

Należy zdawać sobie sprawę, że w grupie produktów, które są określane mianem superfood będą znajdowały się zarówno egzotyczne warzywa, jak i owoce. Nie wszyscy mają oczywiście świadomość, że w grupie tej koniecznie powinny znajdować się rodzime ogórki kiszone. Stosowane są one bowiem w diecie GAPS skoncentrowanej na leczeniu oraz uszczelnianiu jelita przez wprowadzenie minerałów, aminokwasów czy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dieta umożliwia na zmniejszenie objawów takich chorób, jak padaczka, celiakia, stany zapalne stawów, zmiany nastroju, stwardnienie rozsiane czy autyzm.

Food obraz autorstwa KamranAydinov - www.freepik.com