Sałatka z kiszonych ogórków, czyli zdrowie na talerzu

Sałatka z ogórków kiszonych jest produktem, który podlega fermentacji fermentacji, która z kolei może doprowadzić do zwiększenia ilości witamin

Kiszone ogórki to typowo polska kiszonka, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Regularne spożywanie ogórków ma walory prozdrowotne. Nie każdy lubi jednak smak kiszonek – wystarczy je odpowiednio przygotować, by można było sobie pozwolić na ich spożywanie. Jednym z pomysłów na nowatorskie przygotowywanie ogórków kiszonych, jest dodanie ich do sałatki.

Sałatka z kiszonych ogórków – jak przyrządzić?

Sałatka z kiszonych ogórków (https://ranozebrano.pl/salatka-jarzynowa-500g) możne być przyrządzona bardzo szybko. W internecie znajdziemy wiele przepisów na obiadowe sałatki z kiszonymi ogórkami w roli głównej. Wystarczą do tego ogórki kiszone, jabłko, cebula, natka pietruszki i przyprawy. Obrane jabłko oraz ogórki kiszone ściera się na tarce o grubych oczkach. Cebulę należy pokroić w paski i drobno posiekać świeżą natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warto odstawić na chwilę sałatkę, by smaki się “przegryzły”. Tak  przygotowaną sałatkę z kiszonych ogórków można traktować jako dodatek do codziennego obiadu.

Sałatka z ogórków kiszonych – alternatywy

Wiadomo, że nie każdy lubi specyficzny smak ogórków kiszonych, jednak można je dodawać do sałatek w formie podkreślenia smaku, a nie roli dominującej. Można przygotowywać sałatkę z dodatkiem kiszonych ogórków – np. jarzynową, kebab czy inną opcję imprezową. W takiej formie ogórki kiszone są praktycznie niewyczuwalne, jednak subtelnie podkreślają smak potrawy. Jest to alternatywa na przygotowywanie sałatki z ogórkami kiszonymi dla osób, które nie przepadają za ich kwaśnym smakiem. Tak przygotowane ogórki kiszone nadal wykazują swoje właściwości prozdrowotne.

Ogórki kiszone – ich właściwości prozdrowotne

Włączenie kiszonek do regularnego spożycia jest niezwykle ważne, ponieważ dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Ogórki kiszone mają wiele właściwości prozdrowotnych, a do tego są wyjątkowo smaczne. Wśród dobroczynnych właściwości ogórków kiszonych warto wymienić:

  • Działanie probiotyczne – kwas mlekowy zawarty w kiszonkach to naturalny probiotyk. Wspiera kolonizację jelit dobrą florą bakteryjną, a do tego poprawia trawienie pokarmów oraz wchłanianie mikroelementów i witamin.
  • Przeciwdziałanie zaparciom – w ogórkach kiszonych znajdziemy sporą ilość błonnika pokarmowego, który wspiera proces przemiany materii i zapobiega zaparciom.
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi – dzięki temu spożywanie ogórków przeciwdziała miażdżycy oraz chorobom serca.
  • Wzmacniają naturalną odporność organizmu.
  • Zawierają niewielką ilość kalorii – ogórki kiszone można spożywać na diecie, ponieważ są niskokaloryczne.
Food obraz autorstwa KamranAydinov - www.freepik.com